9人の偉人がコーヒー中毒だったなんて驚きだ

コーヒー中毒が進んでいるのではないかと思っても、それは決してあなただけではない。実際、これまで世界で最も成功し高く評価されている人間の中には、すっかり、時には悲痛なほどコーヒーに夢中になっていたものがいる。それらの人物をたどってみよう。
|

ダブル・カプチーノを飲まないことには家から出ることができず、頼りになるエスプレッソの1杯がないと2時の会議を切り抜けることができない。きっと、コーヒーを飲む健康上のメリットと、飲みすぎると健康にリスクがあるという、矛盾する両方の意見を読んだことがあるだろう。それでも、あくびをして人生の時間を浪費している余裕はないはずだ。

コーヒー中毒が進んでいるのではないかと思っても、それは決してあなただけではない。実際、これまで世界で最も成功し、名声を博した偉人の中には、完全に、時には痛々しいほどコーヒーに夢中になっていた人間がいる。

1. ヨハン・セバスチャン・バッハは、コーヒー好きが高じて短いオペラを書いている。

Open Image Modal

朝のコーヒーがないと、私はちょうど干からびた焼きヤギの一片のようだ-コーヒー・カンタータ

「音楽の父」バッハはコーヒー好きでも有名だった。バッハはユーモアのある人物という評価はあまりされていないが、『マタイ受難曲』などでバッハに詩を提供したピカンダーが提供したユニークな詩を、1732年に『コーヒー・カンタータ』として発表した。このカンタータは、ウィーンのコーヒーハウスシーンを舞台にした大衆のにぎわいを風刺したものである。当時コーヒーは当時、危険なもので社会的な「悪」とみなされていた。

2. ルートヴィヒ・ヴァン・ベートーヴェンは、1カップにちょうど60粒の豆を使ったコーヒーを飲んでいた。

Open Image Modal

帰る前にコーヒーでもどうかね?-ベートーヴェン

悪い評判が立つほど神経質だったベートーヴェンは、招かれざる友人を家から追い払うときに、皮肉を込めて彼に尋ねたことがある伝記作家によれば、ベートーヴェンは自分の飲むコーヒーにかなり執着していて、1杯のコーヒーを入れるのに自分の手で60個の豆を数えたとのことである。

3. ベンジャミン・フランクリンは、飽きることなくコーヒーショップに入り浸っていた。

Open Image Modal

「ロンドンのコーヒーハウスで会った正直な人々すべてが好きだ」-ベンジャミン・フランクリン

ロンドンに住んでいた間、フランクリンはコーヒーショップへ自由に出入りしていた。彼はそこで政治集会を開き、チェスをし、また他の人たちの会話を耳にするためにただ入り浸っていた。姉妹からの手紙をお気に入りのロンドンのコーヒーショップあてに送るよう指図すらしていた。常に勤勉なビジネスマンであったフランクリンは、自らのコーヒー豆を販売していた。船旅に出るときには、船長に対して切らさないように必ず自分のコーヒー豆を用意するよう忠告していた

4. ヴォルテールは1日に4050杯のコーヒーを飲んでいたと言われている。

Open Image Modal

「コーヒーが毒であるとしても、効き目の遅い毒だ」-ヴォルテール

啓蒙主義を広め、「カンディード」を著した高名な作家ヴォルテールは、おそらく歴史上最も熱心なコーヒー常飲者の一人である。伝えられるところによれば、1日に40~50杯のコーヒーを飲んでいた。どうやらチョコレートとコーヒーを混ぜ合わせたものであったらしい。ヴォルテールのかかりつけ医は、「あなたの大好きなコーヒーに殺されるだろう」と彼に警告していたが、彼は80代まで生きた。

5. セーレン・キルケゴールは、およそ角砂糖30個分の砂糖を入れてコーヒーを飲んだ。

Open Image Modal

「とにかく、私はコーヒーを高く評価している」-セーレン・キルケゴール

デンマークの哲学者であるセーレン・キルケゴールのコーヒーの入れ方は独特であった。山のような砂糖をカップの中に入れ、そこにブラックコーヒーを注いで、砂糖を溶かした。また、様々なコーヒーカップを50個持っていて、秘書に1つ選ばせ、それを選んだ妥当な哲学的な理由を述べさせた。上記の引用は彼の日記からである。

6. セオドア・ルーズベルトは、1日に1ガロン(約3.8L)のコーヒーを飲んだ。

Open Image Modal

第26代合衆国大統領セオドア・ルーズベルトの息子によれば、この大統領のコーヒーマグは「むしろ浴槽のようなもの」であったとのことである。

ルーズベルトは、普段コーヒーを飲むのに5~7個の角砂糖を入れていたが、やがてサッカリンに変えた。

7. L・フランク・ボームは、毎朝クリームと砂糖入りのコーヒーを4、5杯飲んでいた。

Open Image Modal

L・フランク・ボームは「スプーンが沈まずに浮かぶ」ほど濃いコーヒーを好んだ。

「オズの魔法使い」シリーズで人気の作家ボームは、自らの創造性を湧き出させるために朝のコーヒーを頼りにしていた。彼は午前8時に起きると朝食と一緒にコーヒーを飲んだ。

8. マーガレット・アトウッドは、自らのコーヒー・ラインを持っている。

Open Image Modal

ハーブティーには目もくれない。真っ直ぐに本物の、低級なコーヒーに向かう。カップの中のゆらめき。それで元気になり、すぐにしゃんとなることと知る-マーガレット・アトウッド

このカナダの詩人は、カナダのピーリー島・鳥類観測所の資金を募るために自分の名前をバルザックス・コーヒー・ロースターズの「バード・フレンドリー」ブレンドに貸している。アトウッドの朝食はクリームかホットミルク入りコーヒーだけである。彼女は時折、エスプレッソの1杯を楽しむ。

9. デヴィッド・リンチは、1日に4~7杯のコーヒー (多量の砂糖入り) を飲んでいる。

Open Image Modal

「まずいコーヒーでも、まったくないよりはましだ」-デヴィッド・リンチ

著名なコーヒーファンであるデヴィッド・リンチは、この飲物を自らの映画やテレビ番組の「ツイン・ピークス」の中に取り入れていることで知られている。彼はオーガニックコーヒーのデヴィッド・リンチ署名入りオーガニック・ラインの発売もやっているくらいだ。リンチは自らのコーヒーへの耽溺をハフィントンポストのブログに記している。

English

5 Ways to Drink Coffee Around the World
Café de Olla — Mexico (01 of05)
Open Image Modal
Literally translated as “pot coffee,” this is traditionally prepared in beautifully artisanal clay pots which give the drink a distinctly warm, earthy flavor. Cinnamon and piloncillo (which is a customary sugarcane candy) are added for that extra kick and to sweeten the drink.\r\n
\r\nPhoto Credit: © Flickr / diana.solano \r\n
\r\nClick Here to see more Ways to Drink Coffee Around the World \r\n
Kopi Susu Panas — Malaysia(02 of05)
Open Image Modal
The British introduced coffee to Malaysia in the early 19th century but the style here is to serve it thick and sweet. One part condensed milk is poured into the cup first. Very strong ground and brewed coffee is added after. The coffee steeps into the condensed milk, thickening up the whole drink. When you’re ready to drink it you just give it a quick final stir.\r\n
\r\nPhoto Credit: © Flickr / Austronesian Expeditions \r\n
Turkish Coffee — Turkey(03 of05)
Open Image Modal
This small yet powerful coffee packs a punch — roasted and finely ground coffee beans are boiled in a tiny pot called a cezve (traditionally made from copper) and usually prepared with sugar. It’s poured straight into a little cup and served hot, though you only drink it after the grounds have settled at the bottom of the cup. The tradition goes back to the Ottoman settlers in Arabia during the early 17th century and the drink was so popular that the method of preparation has changed little since that time.\r\n
\r\nPhoto Credit: © Flickr / Stoyan Dinev\r\n
\r\nClick Here to see more Ways to Drink Coffee Around the World \r\n
Indian Filter Coffee — India(04 of05)
Open Image Modal
Also known as “kaapi” (and pronounced with a long “A” sound, like k-ah-pi), south Indian sweet, milky coffee made from dark roasted coffee and chicory is brewed in a metal container with two circular cups. During the process, the coffee grounds are compressed and brewed, resulting in a stronger product than most western-style “drip coffees.” The complete drink is also one part milk to the one part brewed coffee plus sugar is added. \r\n
\r\nPhoto Credit: © Flickr / Kamakshi Sachidanandam \r\n
Espresso Romano — Italy(05 of05)
Open Image Modal
Coffee is serious business in Italy, especially in Rome where espresso is king. There are many distinct versions of espresso drinks, this one is a shot of espresso with a slice of lemon served either on the side and sometimes run along the rim of the glass. The tart, lemony aspect highlights the sweetness of the espresso so that sugar is not required. \r\n
\r\nPhoto Credit: © Flickr / lupoo_033 \r\n
\r\nClick Here to see more Ways to Drink Coffee Around the World \r\n
コーヒーデザート
チョコレート・ファッジ・プディング(01 of20)
Open Image Modal
This pudding cake just oozes chocolate -- it includes cocoa powder and chocolate chips. The addition of brewed coffee helps heighten the chocolate flavor. If you prefer, the recipe can be made with sugar substitute.\n\nUse coffee.\n\nGet the Chocolate Fudge Pudding Cake recipe (credit:EatingWell)
チョコレート・ブレッド・パフェ(02 of20)
Open Image Modal
This recipe is great for using up leftover bread, but it\'s also a good excuse for creating an easy chocolate dessert whenever the moment calls for one. The bread cubes are soaked in a melted chocolate mixture that includes espresso and rum. Layer the bread cubes into glasses with whipped cream and toasted almond flakes.\n\nUse espresso or strongly brewed coffee.\n\nGet the Chocolate-Bread Parfaits recipe (credit:Antonis Achilleos/Food & Wine)
フローズン・チョコチップ・メリンガータ(03 of20)
Open Image Modal
This elegant cake features frozen whipped cream studded with chocolate chips, sandwiched between two discs of meringue. The finishing touch is a warm chocolate-espresso sauce, which contrasts nicely with the icy dessert.\n\nUse espresso.\n\nGet the Frozen Chocolate-Chip Meringata recipe (credit:Martin Morrell/Food & Wine)
チョコレート・エスプレッソ・カップケーキ ココアホイップクリームのせ(04 of20)
Open Image Modal
Coffee brings out the flavor of chocolate in this recipe for cupcakes. Sour cream makes them extra moist and tender. Top the cupcakes with cocoa-whipped cream and garnish each with a chocolate-covered espresso bean.\n\nUse instant coffee.\n\nGet the Chocolate-Espresso Cupcakes with Cocoa Whipped Cream recipe (credit:Frances Janisch)
レッドチリパウダー入りチョコレートムース(05 of20)
Open Image Modal
Chocolate and chiles isn\'t a new combination, but it\'s one that still excites people when they hear it. This chocolate mousse features both red chile powder and instant espresso powder for a unique flavor combination. Using gelatin in the recipe ensures the mousse sets nice and firm during chilling.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Red Chile-Spiked Chocolate Mousse recipe (credit:EatingWell)
シシリアン・グラニータ(06 of20)
Open Image Modal
Italians don\'t like to waste their leftover coffee -- instead what they do is freeze it to create a granita. Top the icy dessert with dollops of sweetened whipped cream and you\'ve got a refreshing dessert with an energy boost.\n\nUse espresso.\n\nGet the Recipe for Sicilian Granita (credit:EatingWell)
コーヒー・シュトロイゼル・ブント・ケーキ(07 of20)
Open Image Modal
In this cake recipe, the coffee flavor carries through every component, including the batter, the streusel filling and the sugary glaze. Chopped hazelnuts also go in the streusel and serve as a garnish on top. The cake makes a terrific afternoon pick-me-up with a cup of coffee.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Coffee-Streusel Bundt Cake recipe (credit:EatingWell)
コーヒー・パンナコッタ(08 of20)
Open Image Modal
This silky smooth Italian dessert would make a stunning dinner party dessert. Typically made with cream, this recipe instead takes a lighter approach and uses low-fat milk, vanilla yogurt and just a bit of cream. Coffee and brandy flavor the dessert as well as the serving sauce.\n\nUse brewed coffee.\n\nGet the Coffee Panna Cotta recipe (credit:EatingWell)
フォーリン・モカ・スフレ(09 of20)
Open Image Modal
With only five ingredients you can make this dessert quickly and easily. Beaten egg whites help the souffle rise without the use of leaveners. Instant espresso powder brings out the chocolate flavor. The recipe is completely flourless, so the texture is as rich and dense. Serve with ice cream for a finishing touch.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Fallen Mocha Souffle recipe (credit:New Media Publishing)
ベトナムコーヒー・サンデー クラッシュピーナッツのせ(10 of20)
Open Image Modal
A Vietnamese coffee typically blends very strong coffee with sweetened condensed milk. This recipe turns the drink into a sundae with the addition of ice cream. Plus there\'s peanut brittle to crumble on top for extra texture.\n\nUse instant coffee.\n\nGet the Recipe for Vietnamese Coffee Sundaes with Crushed Peanut Brittle (credit:Kana Okada/Food & Wine)
ブート・トラックス(11 of20)
Open Image Modal
You don\'t need an oven to make these chocolate cookies, just a waffle iron. The batter includes instant espresso powder and cocoa powder for great flavor. Dust the waffles with powdered sugar or drizzle with chocolate for even more decadence.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Boot Tracks recipe (credit:EatingWell)
ダークロースト・クレーム・ブリュレ(12 of20)
Open Image Modal
This lightened version of the famous French dessert uses low-fat milk. Dark roast ground coffee adds an intensity that turns this dessert into an extra special treat without a unique flavor. Bake the ramekins in a water bath to ensure they come out silky smooth.\n\nUse coffee beans.\n\nGet the Recipe for Dark Roast Crème Brûlée (credit:EatingWell)
ジャンボ・ブラウニー(13 of20)
Open Image Modal
This recipe doubles a standard brownie recipe and bakes it in a 9-by-9-inch square to create jumbo brownies that might require a fork and knife to eat. Mix-ins include chocolate chips and chopped walnuts, but you can omit either if you prefer. A few spoonfuls of brewed espresso adds flavor.\n\nUse espresso.\n\nGet the Jumbo Brownies recipe (credit:Stephanie Foley/Food & Wine)
チョコレート・エスプレッソ・クリームパイ(14 of20)
Open Image Modal
This is the classic chocolate ice box pie made with a chocolate wafer press-in crust and filled with a rich chocolate pudding that\'s been infused with espresso flavor. Top the pie with lots of whipped cream for an elegant finishing touch.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Chocolate-Espresso Cream Pie recipe (credit:New Media Publishing)
ベイビー・ティラミス(15 of20)
Open Image Modal
Have a hankering for tiramisu? You don\'t need to make a huge recipe to satisfy your craving. Instead try this \"baby\" version, which uses just 12 ladyfingers soaked in espresso, ricotta cheese and melted chocolate to make six dainty servings.\n\nUse espresso or strongly brewed coffee.\n\nGet the Baby Tiramisu recipe (credit:EatingWell)
コーヒー・クレーム・キャラメル(16 of20)
Open Image Modal
This classic French custard dessert gets a coffee lovers\' upgrade with the addition of ground coffee simmered with the custard base, which is later strained. You can also use instant coffee in a pinch.\n\nUse coffee beans.\n\nGet the Recipe for Coffee Crème Caramel (credit:EatingWell)
ビタースイート・チョコレート・グレイズド・エスプレッソ・ブラウニー・バイツ(17 of20)
Open Image Modal
A little bit of instant espresso powder takes these brownies over the top in flavor. Spread the brownies with a rich chocolate glaze, cut them into tiny bites and stud each with chocolate-covered coffee beans to let everyone know what to expect.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Bittersweet Chocolate Glazed Espresso Brownie Bites recipe (credit:New Media Publishing)
アフォガート アマレットとアマレッティ・クッキーズ (18 of20)
Open Image Modal
An affogato is a beverage of espresso topped with ice cream, but this version takes it into complete dessert territory by making it into a sundae. The dessert is topped with Amaretto liqueur, amaretti cookies and shaved chocolate.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Affogato with Amaretto and Amaretti Cookies recipe (credit:Aimee Herring)
ミニ・モルテン・チョコレートケーキ モカソースのせ(19 of20)
Open Image Modal
The famous molten chocolate cake is really just a mini under-baked cake with an oozy center. Instant espresso powder adds an oomph that elevates the chocolate flavor. Reserve a bit of the cake batter and mix with hot water to use as a finishing sauce.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Recipe for Mini Molten Chocolate Cakes with Mocha Sauce (credit:EatingWell)
スモア・カップケーキ(20 of20)
Open Image Modal
These playful cupcakes truly capture the flavor of s\'mores with a graham cracker crust, chocolate cake and billowy, marshmallowy frosting. To give the cupcakes an authentic s\'mores appearance and flavor, broil them briefly to brown the tops.\n\nUse brewed coffee.\n\nGet the S\'Mores Cupcakes recipe (credit:Leigh Beisch)

Open Image Modal
ハフィントンポスト日本版はFacebook ページでも情報発信しています