コーヒー大好きシドニーの街には、独自のカフェ文化が根付いている(動画)

オーストラリア人はコーヒーが大好きだ。「オーストラリアでコーヒーが愛されるようになった歴史は、比較的新しいのです」

オーストラリア人はコーヒーが大好きだ。

午前6時から10時の間に、Instagramにログインしてタイムラインを眺めていると、どれだけ琥珀色の液体が愛されているか実感する。オーストラリア人はコーヒーなしでは生きられないのだ。

「オーストラリアでコーヒーが愛されるようになった歴史は、比較的新しいのです。ヨーロッパでは生活に根付いて長いことたちますが、オーストラリア人はまだ、コーヒーの儀式を楽しんでいるようです」と、オーストラリアの大手コーヒーブランド、ヴィットリアのローランド・シレイト社長は話す。

ちなみに、オーストラリア人の1人当たりのコーヒー消費量は3kgで、世界42位。フィンランド(12kg)が1位だ。

シレイト社長は言う。「私の祖父は1940年代にオーストラリアに移民してきました。当時、小さな移民の社会では、炭酸水やパルメザン・チーズ、バルサミコ酢やコーヒーなど、日々の食品に事欠いていました。祖父は移民社会用に、こういった食品の輸入を始めました。そして1950年代からはヨーロッパ風カフェ向けに、コーヒー豆をローストして卸し始めたのです」

「1980年代、オーストラリア社会でコーヒーは爆発的に普及していきました。実に多様な独自のカフェ文化が花開き、チェーン展開するアメリカのコーヒー店は根付きませんでした」

なるほど。で、どんなコーヒーが人気ですか?

「やはり、抜群に人気なのはカプチーノと、泡立てたスチームミルクをエスプレッソに注ぐ『フラットホワイト』でしょうね。でも、エスプレッソにスチームミルクを浮かべる『ピッコロ・ラテ』も最近増えています」。シドニーのカフェ「Jad's Place」のオーナー、ジャド・ナーメタラーさんが語る。

シレイト社長の意見も同じだ。

「オーストラリア人といえばフラットホワイトですよ。カプチーノとラテも人気ですけどね。こだわる人はスキムミルクや豆乳を入れるコーヒーとか、カフェインフリーなんて認めないでしょうけど、個人的にはお客さん次第で、お好きな飲み方で楽しんでいただければいいと思います」

しかも、オーストラリア人はコーヒーの注文の仕方も独特なのだ。

コーヒーメーカー「ネスプレッソ」の調査では、オーストラリア人の87%が、ストロングやダブルショット(42%)、ぬるめ(15%)など、コーヒーを注文するときに自分好みの頼み方をする。

カフェやレストランで出される不味いコーヒーは苦みが残る。オーストラリア人は50%が、苦いコーヒーを出されると怒りを感じる。17%は後悔し、6%は「1日が台無しだ」と感じる。

バリスタにとっては、失敗は許されない。ほぼ2人に1人(47%)が「不味いコーヒーを出されたら、二度とその店には行かない」という。

コーヒーがいちばんよく飲まれるのは月曜日? いえいえ。

ナーメタラーさんによれば「うちでいちばんコーヒーが出るのは水曜日ですね。週の真ん中でみんなコーヒーをおかわりして頑張るんでしょう。月曜日はまだ、仕事に意欲がわかないのかな」

では家庭では? 基準は同じくらい高い。

ネスプレッソの調査によれば、オーストラリア人は、おいしいコーヒーを出されたら、家族や友人と過ごす時間が長くなる。お客さんにインスタントコーヒーを出すなんて、もってのほかだ。

ほかの飲み物にもコーヒーを入れたがる。オーストラリアのココナツジュースブランド「H2COCO」は最近、「ココ・エスプレッソ」という飲み物を売り出した。新鮮なココナツジュースとコーヒーを混ぜて、印象的なヒット商品になった。

ヴィットリアだけでも、オーストラリア国内で販売するコーヒーは、1日におよそ200万杯になる。

ナーメタラーさんは「気に入ったコーヒーに巡り合えないと怒り出す人もいる。バリスタ次第で気分も左右されるのかも」と話している。

この記事はハフポスト・オーストラリア版に掲載されたものを翻訳しました。

コーヒーデザート
チョコレート・ファッジ・プディング(01 of20)
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This pudding cake just oozes chocolate -- it includes cocoa powder and chocolate chips. The addition of brewed coffee helps heighten the chocolate flavor. If you prefer, the recipe can be made with sugar substitute.\n\nUse coffee.\n\nGet the Chocolate Fudge Pudding Cake recipe (credit:EatingWell)
チョコレート・ブレッド・パフェ(02 of20)
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This recipe is great for using up leftover bread, but it\'s also a good excuse for creating an easy chocolate dessert whenever the moment calls for one. The bread cubes are soaked in a melted chocolate mixture that includes espresso and rum. Layer the bread cubes into glasses with whipped cream and toasted almond flakes.\n\nUse espresso or strongly brewed coffee.\n\nGet the Chocolate-Bread Parfaits recipe (credit:Antonis Achilleos/Food & Wine)
フローズン・チョコチップ・メリンガータ(03 of20)
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This elegant cake features frozen whipped cream studded with chocolate chips, sandwiched between two discs of meringue. The finishing touch is a warm chocolate-espresso sauce, which contrasts nicely with the icy dessert.\n\nUse espresso.\n\nGet the Frozen Chocolate-Chip Meringata recipe (credit:Martin Morrell/Food & Wine)
チョコレート・エスプレッソ・カップケーキ ココアホイップクリームのせ(04 of20)
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Coffee brings out the flavor of chocolate in this recipe for cupcakes. Sour cream makes them extra moist and tender. Top the cupcakes with cocoa-whipped cream and garnish each with a chocolate-covered espresso bean.\n\nUse instant coffee.\n\nGet the Chocolate-Espresso Cupcakes with Cocoa Whipped Cream recipe (credit:Frances Janisch)
レッドチリパウダー入りチョコレートムース(05 of20)
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Chocolate and chiles isn\'t a new combination, but it\'s one that still excites people when they hear it. This chocolate mousse features both red chile powder and instant espresso powder for a unique flavor combination. Using gelatin in the recipe ensures the mousse sets nice and firm during chilling.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Red Chile-Spiked Chocolate Mousse recipe (credit:EatingWell)
シシリアン・グラニータ(06 of20)
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Italians don\'t like to waste their leftover coffee -- instead what they do is freeze it to create a granita. Top the icy dessert with dollops of sweetened whipped cream and you\'ve got a refreshing dessert with an energy boost.\n\nUse espresso.\n\nGet the Recipe for Sicilian Granita (credit:EatingWell)
コーヒー・シュトロイゼル・ブント・ケーキ(07 of20)
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In this cake recipe, the coffee flavor carries through every component, including the batter, the streusel filling and the sugary glaze. Chopped hazelnuts also go in the streusel and serve as a garnish on top. The cake makes a terrific afternoon pick-me-up with a cup of coffee.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Coffee-Streusel Bundt Cake recipe (credit:EatingWell)
コーヒー・パンナコッタ(08 of20)
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This silky smooth Italian dessert would make a stunning dinner party dessert. Typically made with cream, this recipe instead takes a lighter approach and uses low-fat milk, vanilla yogurt and just a bit of cream. Coffee and brandy flavor the dessert as well as the serving sauce.\n\nUse brewed coffee.\n\nGet the Coffee Panna Cotta recipe (credit:EatingWell)
フォーリン・モカ・スフレ(09 of20)
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With only five ingredients you can make this dessert quickly and easily. Beaten egg whites help the souffle rise without the use of leaveners. Instant espresso powder brings out the chocolate flavor. The recipe is completely flourless, so the texture is as rich and dense. Serve with ice cream for a finishing touch.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Fallen Mocha Souffle recipe (credit:New Media Publishing)
ベトナムコーヒー・サンデー クラッシュピーナッツのせ(10 of20)
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A Vietnamese coffee typically blends very strong coffee with sweetened condensed milk. This recipe turns the drink into a sundae with the addition of ice cream. Plus there\'s peanut brittle to crumble on top for extra texture.\n\nUse instant coffee.\n\nGet the Recipe for Vietnamese Coffee Sundaes with Crushed Peanut Brittle (credit:Kana Okada/Food & Wine)
ブート・トラックス(11 of20)
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You don\'t need an oven to make these chocolate cookies, just a waffle iron. The batter includes instant espresso powder and cocoa powder for great flavor. Dust the waffles with powdered sugar or drizzle with chocolate for even more decadence.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Boot Tracks recipe (credit:EatingWell)
ダークロースト・クレーム・ブリュレ(12 of20)
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This lightened version of the famous French dessert uses low-fat milk. Dark roast ground coffee adds an intensity that turns this dessert into an extra special treat without a unique flavor. Bake the ramekins in a water bath to ensure they come out silky smooth.\n\nUse coffee beans.\n\nGet the Recipe for Dark Roast Crème Brûlée (credit:EatingWell)
ジャンボ・ブラウニー(13 of20)
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This recipe doubles a standard brownie recipe and bakes it in a 9-by-9-inch square to create jumbo brownies that might require a fork and knife to eat. Mix-ins include chocolate chips and chopped walnuts, but you can omit either if you prefer. A few spoonfuls of brewed espresso adds flavor.\n\nUse espresso.\n\nGet the Jumbo Brownies recipe (credit:Stephanie Foley/Food & Wine)
チョコレート・エスプレッソ・クリームパイ(14 of20)
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This is the classic chocolate ice box pie made with a chocolate wafer press-in crust and filled with a rich chocolate pudding that\'s been infused with espresso flavor. Top the pie with lots of whipped cream for an elegant finishing touch.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Chocolate-Espresso Cream Pie recipe (credit:New Media Publishing)
ベイビー・ティラミス(15 of20)
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Have a hankering for tiramisu? You don\'t need to make a huge recipe to satisfy your craving. Instead try this \"baby\" version, which uses just 12 ladyfingers soaked in espresso, ricotta cheese and melted chocolate to make six dainty servings.\n\nUse espresso or strongly brewed coffee.\n\nGet the Baby Tiramisu recipe (credit:EatingWell)
コーヒー・クレーム・キャラメル(16 of20)
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This classic French custard dessert gets a coffee lovers\' upgrade with the addition of ground coffee simmered with the custard base, which is later strained. You can also use instant coffee in a pinch.\n\nUse coffee beans.\n\nGet the Recipe for Coffee Crème Caramel (credit:EatingWell)
ビタースイート・チョコレート・グレイズド・エスプレッソ・ブラウニー・バイツ(17 of20)
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A little bit of instant espresso powder takes these brownies over the top in flavor. Spread the brownies with a rich chocolate glaze, cut them into tiny bites and stud each with chocolate-covered coffee beans to let everyone know what to expect.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Bittersweet Chocolate Glazed Espresso Brownie Bites recipe (credit:New Media Publishing)
アフォガート アマレットとアマレッティ・クッキーズ (18 of20)
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An affogato is a beverage of espresso topped with ice cream, but this version takes it into complete dessert territory by making it into a sundae. The dessert is topped with Amaretto liqueur, amaretti cookies and shaved chocolate.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Affogato with Amaretto and Amaretti Cookies recipe (credit:Aimee Herring)
ミニ・モルテン・チョコレートケーキ モカソースのせ(19 of20)
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The famous molten chocolate cake is really just a mini under-baked cake with an oozy center. Instant espresso powder adds an oomph that elevates the chocolate flavor. Reserve a bit of the cake batter and mix with hot water to use as a finishing sauce.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Recipe for Mini Molten Chocolate Cakes with Mocha Sauce (credit:EatingWell)
スモア・カップケーキ(20 of20)
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These playful cupcakes truly capture the flavor of s\'mores with a graham cracker crust, chocolate cake and billowy, marshmallowy frosting. To give the cupcakes an authentic s\'mores appearance and flavor, broil them briefly to brown the tops.\n\nUse brewed coffee.\n\nGet the S\'Mores Cupcakes recipe (credit:Leigh Beisch)
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