「塩水につける」はもう古い!?りんごの変色を防ぐには○○○がオススメ!

スイーツばかりか、食事系のレシピでも活躍するりんご。
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日本で春を呼ぶ花といえば、梅に桃、そして桜。じつはその3つの花は、分類学上はすべて同じ「バラ科」に属しているってご存知でしたか。

さらに調べると、フルーツのりんごやイチゴ、さくらんぼなどもすべてバラ科。花が咲きその花びらは5枚、雄しべは10本以上ある植物は分類上、バラ科とされているんです。機会があればりんごやイチゴの花、じっくり観察したいですね。

そんなりんごは、お弁当に添えるフルーツの定番。ただし、切ってから時間が経つと色がわるくなるのが悩ましいところです。そこで、りんごの変色は防ぐには「塩水につける」という方法が知られていますが...。

●りんごの変色は「砂糖水」につけても防げる!

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りんごの変色対策といえば塩水がおなじみですが、塩水につけたりんごって食べるときにほんのりしょっぱいのが気になりませんか。そこで、塩水のかわりに「砂糖水」につけている人、結構いるんです。ポイントはりんごの切り口を空気に触れさせないことなので、塩水のかわりに砂糖水やレモン汁でも大丈夫!

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●カットしたりんごでこんなお料理はいかが?「りんごのちらし寿司」

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スイーツばかりか、食事系のレシピでも活躍するりんご。こちらは、さっとできて朝ごはんやお弁当にもおすすめの「りんごちらし寿司」です。みじん切りにしたりんごや味を煮含ませたニンジンをすし酢と一緒にご飯に混ぜるだけ。ひな祭りや春のお花見弁当にもおすすめ!

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●食べればわかる「豚肉のりんご巻きボール」

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どこにりんごがあるかって?こちら、肉巻きおにぎりのりんご版なんです。2cm角にカットしたりんごに豚肉を巻きつけて、焼いて甘辛い味で仕上げて。かさ増しもできてご飯もすすんで、一石二鳥のりんごメニューです。

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●おつまみにも!切って混ぜるだけのシャキシャキ「白菜とりんごのツナサラダ」

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冬野菜の王様、白菜にツナとりんごを混ぜたシンプルサラダ。キッチンにあるものでできるところがうれしいですね。シャキシャキしたりんごの食感が◎です。和えるドレッシングはマヨネーズがベースなのでお子さんも食べやすく、大人にはとりあえずのおつまみに!

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「1日1個のりんごで医者いらず」ということわざもあるほど栄養価の高いりんご。ちなみに、りんごをつける砂糖水は「水1カップに大さじ1」が目安です。明日のお弁当に、まずは一度試してみて!

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りんごが健康にもたらす8つの効用
りんごはコレステロールを低減してくれる(01 of08)
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One medium-sized apple contains about four grams of fiber. Some of that is in the form of pectin, a type of soluble fiber that has been linked to lower levels of LDL or \"bad\" cholesterol. That\'s because it blocks absorption of cholesterol, according to WebMD, helping the body to use it rather than store it. (credit:Flickr: Steenbergs)
りんごは腹持ちがよい(02 of08)
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Apple\'s wealth of fiber can also keep you feeling full for longer without costing you a lot of calories -- there are about 95 in a medium-sized piece of fruit. That\'s because it takes our bodies longer to digest complex fiber than more simple materials like sugar or refined grains. Anything with at least three grams of fiber is a good source of the nutrient; most people should aim to get about 25 to 40 grams a day. (credit:Flickr: byJoeLodge)
りんごには脂肪燃焼と筋肉増強の効果がある(03 of08)
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One component of an apple\'s peel (which also has most of the fiber) is something called ursolic acid, which was linked to a lower risk of obesity in a recent study in mice. That\'s because it boosts calorie burn and increases muscle and brown fat, HuffPost UK reported. (credit:migoodfood/Flickr)
りんごは呼吸器にもよい(04 of08)
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Five or more apples a week (less than an apple a day!) has been linked with better lung function, Health magazine reported, most likely because of an antioxidant called quercetin found in the skin of apples (as well as in onions and tomatoes), the BBC reported. \n

\nAnd the breath benefits of apples extend even further: A 2007 study found that women who eat plenty of the fruit are less likely to have children with asthma.
(credit:S.Su/Flickr)
りんごは免疫機能を高め、風邪に強い身体をつくってくれる(05 of08)
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While they don\'t quite rival oranges, apples are considered a good source of immune system-boosting vitamin C, with over 8 milligrams per medium-sized fruit, which amounts to roughly 14 percent of your daily recommended intake. (credit:Flickr: Public Domain Photos)
りんごはガンにも効くかもしれない?(06 of08)
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In 2004, French research found that a chemical in apples helped prevent colon cancer, WebMD reported. And in 2007, a study from Cornell found additional compounds, called triterpenoids, which seem to fight against liver, colon and breast cancers. (credit:Flickr: nerissa\'s ring)
りんごは糖尿病のリスクを下げる(07 of08)
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A 2012 study published in the American Journal of Clinical Nutrition found that apples, as well as pears and blueberries, were linked with a lower risk of developing type 2 diabetes because of a class of antioxidants, anthocyanins, that are also responsible for red, purple and blue colors in fruits and veggies. (credit:oth313/Flickr)
りんごは脳の働きを活性化させる(08 of08)
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The fruit has been linked to an uptick in acetylcholine production, Good Housekeeping reported, which communicates between nerve cells, so apples may help your memory and lower your chances of developing Alzheimer\'s. \n

\nA diet rich in antioxidants may have similar effects, so apples, since they are particularly rich in quercetin, are a good bet, according to 2004 research.
(credit:Flickr: Shaina Olmanson / Food for My Family)