コーヒーを毎日飲んでいい理由が11もあるなんて、なんて素敵なんだ

18歳以上のアメリカ人の54%は毎日コーヒーを飲み、彼らはコーヒーにより多くの恩恵を受けている。コーヒーは脳や肌、体にもすばらしい効用をもたらす。以下の11の理由を読めば、きっと新しい発見があるはずだ。
|

世界広しと言えど、コーヒーを飲んだことがない大人はめったにいないだろう。コーヒーは至る所で飲まれていて、アメリカ国内のスターバックスの店舗数だけを見ても (2012年時点で1万924店舗!)、人々がカフェインを愛してやまないことが分かるはずだ。

うん、実に良いことだ。18歳以上のアメリカ人の54%は毎日コーヒーを飲み、彼らはコーヒーにより多くの恩恵を受けている。コーヒーは脳や肌、体にもすばらしい効用をもたらす。以下の11の理由を読めば、きっと新しい発見があるはずだ。

アメリカ人はコーヒーからもっとも多くの抗酸化物質を摂取している。

2005年に行われた研究結果によると、コーヒーほど多くの抗酸化物質を提供する飲料は他にない。果物や野菜にも抗酸化物質が豊富に含まれているが、コーヒーがもっとも吸収率が高いようだ

香りを嗅ぐだけでストレス軽減。

ソウル大学校の研究者たちが、あえて睡眠を奪いストレスを与えたネズミの脳を調査したところ、コーヒーの香りを嗅いだネズミの蛋白質に変化があることが判明した。ただし、香りによるこの研究結果はすべてのストレスに該当するわけではなく、あくまでも睡眠不足がもたらすストレスに限られる。あなたの枕元にも、毎晩、焙煎されたコーヒー豆の袋を置いておけとは言わないが、試してみてもいいかもしれないね!

コーヒーはパーキンソン病の症状を改善する。

2012年に『サイエンス・デイリー』誌で発表された論文によると、コーヒーは、パーキンソン病の人が自身の体の動きを制御するのに一役買うかもしれない。研究著者のロナルド·ポスツマ医学博士は、こう述べている。「カフェインを摂取している人は、パーキンソン病を発症しにくいという研究結果が出ました。そして、この研究は、カフェインがパーキンソン病特有の体の動きを制御することを明らかにした先駆的なものの1つです」。

コーヒーは肝臓に良い (特にお酒を飲む人に効果あり)。

2006年に発表された研究によると、22年間にわたり12万5000人を対象に調査を行った結果、1日に少なくとも1杯のコーヒーを飲む人は、肝硬変を発症する危険性が20%低下するという。肝硬変はアルコールの過分な摂取が引き起こす自己免疫性肝疾患で、肝不全や肝臓癌を発症する引金にもなり得る。この論文の主執筆者であるアーサー·クラツキー氏は、イギリスの「ガーディアン」紙で、このように述べている。「コーヒーには、アルコール性肝硬変を防ぐ効果があるようです。コーヒーを飲めば飲むほど、アルコール性肝硬変で入院したり、死亡する危険性は低くなります」。

また、コーヒーが非アルコール性脂肪性肝疾患 (NAFLD) の発症を防ぐことも発表されている。デューク・シンガポール国立大学医科大学院(Duke-NUS)医学部率いる国際研究チームは、コーヒーまたは紅茶を1日4杯以上飲むと、非アルコール性脂肪性肝疾患の進行が抑えられるかもしれないとしている

コーヒーは幸せな気分にしてくれる。

アメリカ国立衛生研究所の研究により、コーヒーを4杯以上飲む人は、そうでない人に比べて鬱になる可能性が約10%低いことが分かっている。その理由は、“カフェインハイ” と呼ばれるカフェインによる気分の昂揚によるものではないようだ。というのも、コーラにもカフェインハイの作用があるが、こちらは鬱に関連しているからだ。研究著者であるホンレイ・チェン (MD、PhD) 氏は、Prevention.com にて、コーヒーを飲むと気分が良くなるのは、信頼できる抗酸化物質のおかげだと語っている。

コーヒーを飲むと自殺率が低下する。

ハーバード公衆衛生大学院が行った研究により、2~4杯のコーヒーを飲むと、男女共に自殺率が約50%低下することが明らかになった。これは、コーヒーがセロトニン、ドーパミン、ノルアドレナリンなどの特定神経伝達物質の生産を高めることで、軽度の抗鬱剤として作用するためだとされている

コーヒーは皮膚がんの予防に効果的 (ただし女性に限る)。

ブリガム・アンド・ウィメンズ病院とハーバード大学医学部が20年間にわたり11万2897人の男女を調査したところ、1日3杯以上のコーヒーを飲む女性は、そうでない人に比べて皮膚がんの発症率がかなり低いことが分かった。

コーヒーは体を鍛えるのに効果的。

ニューヨーク・タイムズは、「運動前に1杯のコーヒーを飲むと、特に長距離走やサイクリングといった持久力の必要なスポーツの運動効果が高まることを、科学者と多くのスポーツ選手は昔から知っている」と伝えている。カフェインが血中の脂肪酸濃度を高めることで、筋肉が脂肪酸を燃やしてエネルギーを得る。こうして、貯蔵量の少ないグリコーゲンをその後の運動にとっておくことができる。

コーヒーは2型糖尿病の発症率を下げる。

アメリカ化学会が行った研究によると、コーヒーは2型糖尿病にかかる危険性をも下げるという。1日に4杯以上のコーヒーを飲む人は、2型糖尿病の発症率が50%少ないことが判明した。さらに、飲む量が1杯増えるごとに発症率は7%ずつ低下する。

コーヒーを飲むと、脳の健康が長く保たれる。

サウス・フロリダ大学とマイアミ大学の研究によると、65歳以上でカフェインの血中濃度が高い人は、濃度が低い人に比べてアルツハイマーの発症が2~4年遅いことが分かった共著者であるサウス・フロリダ大学の神経科学者、チュアンヘイ・カオ氏は、次のように語っている。「適量のコーヒーを飲めば完全にアルツハイマーを防止できるというわけではありません。しかし、アルツハイマーの発症率を大きく下げ、発症を遅らせることができると強く信じています」。

コーヒーを飲むと賢くなる……かもしれない。

睡眠不足の時、コーヒーを飲むでしょう? そんな時のコーヒーには、目を覚ます作用があるだけでなく、頭をスッキリさせる作用もある。CNN は、コーヒーが脳を活性化させると伝えている。TIME 誌の記者であるマイケル·レモニック氏は、次のように述べている。「睡眠不足の時にカフェインを取ると、さまざまな効果が得られます。反応時間が早くなったり、警戒感や注意力が高まったり、 論理的推論ができるようになったりと、複雑な知能の働きのほとんどに効果が見られます」。

Open Image Modal

この話の教訓? それは、コーヒーは最高だということさ。これからも飲み続けよう。

コーヒーデザート
チョコレート・ファッジ・プディング(01 of20)
Open Image Modal
This pudding cake just oozes chocolate -- it includes cocoa powder and chocolate chips. The addition of brewed coffee helps heighten the chocolate flavor. If you prefer, the recipe can be made with sugar substitute.\n\nUse coffee.\n\nGet the Chocolate Fudge Pudding Cake recipe (credit:EatingWell)
チョコレート・ブレッド・パフェ(02 of20)
Open Image Modal
This recipe is great for using up leftover bread, but it\'s also a good excuse for creating an easy chocolate dessert whenever the moment calls for one. The bread cubes are soaked in a melted chocolate mixture that includes espresso and rum. Layer the bread cubes into glasses with whipped cream and toasted almond flakes.\n\nUse espresso or strongly brewed coffee.\n\nGet the Chocolate-Bread Parfaits recipe (credit:Antonis Achilleos/Food & Wine)
フローズン・チョコチップ・メリンガータ(03 of20)
Open Image Modal
This elegant cake features frozen whipped cream studded with chocolate chips, sandwiched between two discs of meringue. The finishing touch is a warm chocolate-espresso sauce, which contrasts nicely with the icy dessert.\n\nUse espresso.\n\nGet the Frozen Chocolate-Chip Meringata recipe (credit:Martin Morrell/Food & Wine)
チョコレート・エスプレッソ・カップケーキ ココアホイップクリームのせ(04 of20)
Open Image Modal
Coffee brings out the flavor of chocolate in this recipe for cupcakes. Sour cream makes them extra moist and tender. Top the cupcakes with cocoa-whipped cream and garnish each with a chocolate-covered espresso bean.\n\nUse instant coffee.\n\nGet the Chocolate-Espresso Cupcakes with Cocoa Whipped Cream recipe (credit:Frances Janisch)
レッドチリパウダー入りチョコレートムース(05 of20)
Open Image Modal
Chocolate and chiles isn\'t a new combination, but it\'s one that still excites people when they hear it. This chocolate mousse features both red chile powder and instant espresso powder for a unique flavor combination. Using gelatin in the recipe ensures the mousse sets nice and firm during chilling.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Red Chile-Spiked Chocolate Mousse recipe (credit:EatingWell)
シシリアン・グラニータ(06 of20)
Open Image Modal
Italians don\'t like to waste their leftover coffee -- instead what they do is freeze it to create a granita. Top the icy dessert with dollops of sweetened whipped cream and you\'ve got a refreshing dessert with an energy boost.\n\nUse espresso.\n\nGet the Recipe for Sicilian Granita (credit:EatingWell)
コーヒー・シュトロイゼル・ブント・ケーキ(07 of20)
Open Image Modal
In this cake recipe, the coffee flavor carries through every component, including the batter, the streusel filling and the sugary glaze. Chopped hazelnuts also go in the streusel and serve as a garnish on top. The cake makes a terrific afternoon pick-me-up with a cup of coffee.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Coffee-Streusel Bundt Cake recipe (credit:EatingWell)
コーヒー・パンナコッタ(08 of20)
Open Image Modal
This silky smooth Italian dessert would make a stunning dinner party dessert. Typically made with cream, this recipe instead takes a lighter approach and uses low-fat milk, vanilla yogurt and just a bit of cream. Coffee and brandy flavor the dessert as well as the serving sauce.\n\nUse brewed coffee.\n\nGet the Coffee Panna Cotta recipe (credit:EatingWell)
フォーリン・モカ・スフレ(09 of20)
Open Image Modal
With only five ingredients you can make this dessert quickly and easily. Beaten egg whites help the souffle rise without the use of leaveners. Instant espresso powder brings out the chocolate flavor. The recipe is completely flourless, so the texture is as rich and dense. Serve with ice cream for a finishing touch.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Fallen Mocha Souffle recipe (credit:New Media Publishing)
ベトナムコーヒー・サンデー クラッシュピーナッツのせ(10 of20)
Open Image Modal
A Vietnamese coffee typically blends very strong coffee with sweetened condensed milk. This recipe turns the drink into a sundae with the addition of ice cream. Plus there\'s peanut brittle to crumble on top for extra texture.\n\nUse instant coffee.\n\nGet the Recipe for Vietnamese Coffee Sundaes with Crushed Peanut Brittle (credit:Kana Okada/Food & Wine)
ブート・トラックス(11 of20)
Open Image Modal
You don\'t need an oven to make these chocolate cookies, just a waffle iron. The batter includes instant espresso powder and cocoa powder for great flavor. Dust the waffles with powdered sugar or drizzle with chocolate for even more decadence.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Boot Tracks recipe (credit:EatingWell)
ダークロースト・クレーム・ブリュレ(12 of20)
Open Image Modal
This lightened version of the famous French dessert uses low-fat milk. Dark roast ground coffee adds an intensity that turns this dessert into an extra special treat without a unique flavor. Bake the ramekins in a water bath to ensure they come out silky smooth.\n\nUse coffee beans.\n\nGet the Recipe for Dark Roast Crème Brûlée (credit:EatingWell)
ジャンボ・ブラウニー(13 of20)
Open Image Modal
This recipe doubles a standard brownie recipe and bakes it in a 9-by-9-inch square to create jumbo brownies that might require a fork and knife to eat. Mix-ins include chocolate chips and chopped walnuts, but you can omit either if you prefer. A few spoonfuls of brewed espresso adds flavor.\n\nUse espresso.\n\nGet the Jumbo Brownies recipe (credit:Stephanie Foley/Food & Wine)
チョコレート・エスプレッソ・クリームパイ(14 of20)
Open Image Modal
This is the classic chocolate ice box pie made with a chocolate wafer press-in crust and filled with a rich chocolate pudding that\'s been infused with espresso flavor. Top the pie with lots of whipped cream for an elegant finishing touch.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Chocolate-Espresso Cream Pie recipe (credit:New Media Publishing)
ベイビー・ティラミス(15 of20)
Open Image Modal
Have a hankering for tiramisu? You don\'t need to make a huge recipe to satisfy your craving. Instead try this \"baby\" version, which uses just 12 ladyfingers soaked in espresso, ricotta cheese and melted chocolate to make six dainty servings.\n\nUse espresso or strongly brewed coffee.\n\nGet the Baby Tiramisu recipe (credit:EatingWell)
コーヒー・クレーム・キャラメル(16 of20)
Open Image Modal
This classic French custard dessert gets a coffee lovers\' upgrade with the addition of ground coffee simmered with the custard base, which is later strained. You can also use instant coffee in a pinch.\n\nUse coffee beans.\n\nGet the Recipe for Coffee Crème Caramel (credit:EatingWell)
ビタースイート・チョコレート・グレイズド・エスプレッソ・ブラウニー・バイツ(17 of20)
Open Image Modal
A little bit of instant espresso powder takes these brownies over the top in flavor. Spread the brownies with a rich chocolate glaze, cut them into tiny bites and stud each with chocolate-covered coffee beans to let everyone know what to expect.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Bittersweet Chocolate Glazed Espresso Brownie Bites recipe (credit:New Media Publishing)
アフォガート アマレットとアマレッティ・クッキーズ (18 of20)
Open Image Modal
An affogato is a beverage of espresso topped with ice cream, but this version takes it into complete dessert territory by making it into a sundae. The dessert is topped with Amaretto liqueur, amaretti cookies and shaved chocolate.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Affogato with Amaretto and Amaretti Cookies recipe (credit:Aimee Herring)
ミニ・モルテン・チョコレートケーキ モカソースのせ(19 of20)
Open Image Modal
The famous molten chocolate cake is really just a mini under-baked cake with an oozy center. Instant espresso powder adds an oomph that elevates the chocolate flavor. Reserve a bit of the cake batter and mix with hot water to use as a finishing sauce.\n\nUse instant espresso powder.\n\nGet the Recipe for Mini Molten Chocolate Cakes with Mocha Sauce (credit:EatingWell)
スモア・カップケーキ(20 of20)
Open Image Modal
These playful cupcakes truly capture the flavor of s\'mores with a graham cracker crust, chocolate cake and billowy, marshmallowy frosting. To give the cupcakes an authentic s\'mores appearance and flavor, broil them briefly to brown the tops.\n\nUse brewed coffee.\n\nGet the S\'Mores Cupcakes recipe (credit:Leigh Beisch)