毎日ホウレンソウなどの葉物野菜を一皿加えるだけで、脳が11歳若返る(研究結果)

1日1皿ホウレンソウを(この点では葉物野菜なら何でもいいのだが)食べるだけで、加齢による認知力低下を遅らせる可能性がある、という新たな研究が発表された。
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ポパイは、毎日ホウレンソウを食べて筋肉もりもりだが、実はもの覚えも良くなっていた。本人は気づいていないかもしれないが。

1日1皿ホウレンソウを(この点では葉物野菜なら何でもいいのだが)食べるだけで、加齢による認知力低下を遅らせる可能性がある、という新たな研究が発表された。その根拠はビタミンKだ。

シカゴ、ラッシュ大学の研究グループは、954人のお年寄りを対象に、5年間かけて食物摂取と精神機能についての分析を行った。その結果、食事に葉物野菜をよく摂る人ほど、頭の切れが良くなることを発見した。

平均年齢81歳の対象者について、平均5年をかけてその食事内容について追跡調査を行った。その結果、一日に1皿か2皿の葉物野菜を摂取した人は、葉物野菜を食べていない人と比べたとき、11歳若い人と、同等の認知能力を持つことが分かった。

ホウレンソウの他にも、緑葉カンラン、コラード、カラシナなどの野菜も、脳の老化を遅らせるのに効果が期待できそうだ。葉酸やベータカロチンが脳機能を活性化することは分かっていたが、ビタミンKが脳に与える効能を評価したのは、この研究で初めてだ。

「これまで、認知能力の変化に関連付けてビタミンKに注目した研究はありませんでした。ルテインに関するものがわずかにあるだけでした」と、ラッシュ大学医療センター研究組織副長で、研究チームのリーダーである、マーサ・クラレ・モリス博士が語った。

アスパラガス、芽キャベツ、ニンジンなど他の食物でも、これらの栄養素を多く含むものは、葉物野菜と同じ効能をもっているのでは、と研究チームでは考えている。今後もこの可能性を追求して研究を発展させる予定だ。

この研究結果で、手軽に手に入れられて値段も手頃な葉物野菜が脳の活性化に役立つと期待できそうだ。

「認知能力の低下がアルツハイマー病や認知症の主因なので、葉物野菜の摂取が増えれば、切開手術などせず簡単で手軽に、アルツハイマー病や認知症から脳を守ることができるでしょう」と、モリス博士は述べた。

この研究は、アメリカの実験生物学会連合の学会で、3月30日発表された。

Spinach Recipes
Cauliflower Puree And Spinach Lasagna(01 of10)
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Get the Cauliflower Puree and Spinach Lasagna recipe\n\nInstead of using the classic, and often heavy, bechamel sauce, this lasagna relies on cauliflower puree for a healthier twist. It\'s packed with sauteed baby spinach, Jack cheese and parmesan. Use no-boil noodles to assemble this dish quickly.\n\nUse baby spinach (credit:New Media Publishing)
Italian-Sausage Burgers With Garlicky Spinach(02 of10)
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Get the Italian-Sausage Burgers with Garlicky Spinach recipe\n\nThese burgers are easy to make when you use pre-seasoned Italian sausage -- just remove the meat from the casings. Top the burgers with sun-dried tomato pesto, provolone cheese and sauteed spinach. The recipe works either on the grill or in a grill pan.\n\nUse baby spinach (credit:Stephanie Foley/Food & Wine)
Mushroom And Spinach Crepes(03 of10)
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Get the Mushroom and Spinach Crepes recipe\n\nCrepes aren\'t always sweet, they can be savory too. These crepes are filled with sauteed mushrooms and baby spinach and topped with tangy feta cheese. Make the batter easily in the blender and cook the entire batch. Keep the crepes warm in the oven while you prepare the filling.\n\nUse baby spinach (credit:EatingWell)
Baked Organic Spinach-Crusted Trout(04 of10)
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Get the Baked Organic Spinach-Crusted Trout recipe\n\nThis baked trout dish is packed with nutrition -- the spinach filling includes rolled oats to give you a healthy dose of grains. Feel free to use fresh or frozen spinach in the recipe, just make sure to wring out all the moisture. Purchasing filleted trout will save you valuable time.\n\nUse frozen or cooked fresh regular spinach (credit:Taste)
Palestinian Spinach Pies(05 of10)
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Get the Palestinian Spinach Pies recipe\n\nThese spinach pies are sort of like the Greek ones, except instead of feta they\'re flavored with lemon and sumac (a Middle Eastern spice). The spinach filling is encased in a yeast dough, that only requires one rising. Brush the tops with egg wash to get a golden color during baking.\n\nUse frozen or cooked fresh regular spinach (credit:Zubin Shroff/Food & Wine)
Spinach-And-Sausage-Stuffed Peppers(06 of10)
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Get the Spinach-and-Sausage-Stuffed Peppers recipe\n\nThese stuffed peppers are tastier than ones you may have had before -- that\'s because they\'re filled with Italian sausage and sauteed spinach. Use Italian frying peppers, which are more flavorful than bell pepers and also cook faster. Serve with tomato sauce.\n\nUse baby spinach (credit:Quentin Bacon/Food & Wine)
Crustless Spinach And Mushroom Pie(07 of10)
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Get the Crustless Spinach and Mushroom Pie recipe\n\nThis spinach pie is perfect for a healthy vegetarian dinner. But to please meat-eaters you can mix in fried pancetta. Since there\'s no crust, beaten eggs help hold the pie together. The breadcrumb and parmesan cheese topping ensures a crispy result.\n\nUse fresh regular spinach (credit:Taste)
Spinach And Cheese Stuffed Shells(08 of10)
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Get the Spinach and Cheese Stuffed Shells recipe\n\nYour family will enjoy this flavorful baked pasta dinner. The large shells are filled with sauteed spinach and skim ricotta. Top with your favorite marinara sauce (either homemade or store-bought) and grated parmesan cheese. Bake until it\'s all bubbly and melted.\n\nUse fresh or frozen spinach (credit:EatingWell)
Spinach And Sun-Dried Tomato Stuffed Pizza (09 of10)
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Get the Spinach and Sun-Dried Tomato Stuffed Pizza recipe\n\nIt\'s easy to make stuffed pizza at home when you use store-bought dough -- just roll it thin, spread with the filling, fold over and bake. This recipe is filled with crumbled tofu, spinach, sun-dried tomatoes, mozzarella and basil. Use either frozen or fresh spinach in the recipe, just make sure to wring out the moisture.\n\nUse frozen or cooked fresh regular spinach (credit:EatingWell)
Tomato And Spinach Dinner Strata(10 of10)
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Inspired by lasagna, this delicious casserole has everything going for it: mushrooms, spinach, ricotta, mozzarella and marinara sauce all layered between whole-wheat bread instead of noodles. It\'s hearty looks hide the fact it\'s made with low-fat ingredients. Use fresh or frozen spinach for the recipe.\r\n\r\nUse frozen or cooked fresh regular spinach\r\n\r\nGet the Tomato and Spinach Dinner Strata recipe (credit:EatingWell)

この記事はハフポストUS版に掲載されたものを翻訳しました。

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