売れ残り食品の廃棄を禁止する法律、フランスが全会一致で可決

フランスで、大手スーパーマーケットが売れ残った食品を廃棄することを禁じる法律が制定された。スーパーマーケットは、売れ残った食品を慈善団体に寄付するか、家畜の飼料や肥料に転用しなければならなくなる。

膨大な食品の廃棄量に頭を悩ませるフランスで、大手スーパーマーケットがまだ食べられる食品を廃棄処分することを禁じる法律が制定された。

この法案は、5月21日にフランスの国民議会で全会一致で可決された。一連の法律によって、店舗の面積が400平方メートルを超えるスーパーマーケットは賞味期限切れなどで販売できなくなった食品を処分することができなくなる。

売れ残った食品は慈善団体に寄付するか、家畜の飼料や肥料に転用しなければならなくなり、法律に従っていることを証明するため、スーパーマーケットは慈善団体と契約を結ぶことも義務付けられる。

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フランスのレクスプレス誌によると、フランス国民1人あたりの年間の食品廃棄量は平均20~30キログラムになるという。これはマクドナルドの「ビッグマック」139個分に相当する量だ。

これを金額に換算すると、一年で120億~200億ユーロ(約1兆6000億~2兆6700億円)が無駄にされていることになるとレクスプレス誌は報じている。

この膨大な量の食品廃棄物を減らすため、フランス政府は3年前に、廃棄される食品の量を2025年までに半減させるという大胆な目標を打ち立てていた。

イギリスと同じく、フランスのスーパーマーケットでは、これまで販売できなくなった食品の多くを化学薬品で処分してきたが、今後このような方法で処分することは禁止される。

レクスプレス誌は「まだ食べられる食品が廃棄処分され漂白剤がかけられていることは、恥ずべき事態だ」というフランスの農産食品業担当大臣ギヨーム・ガロ氏の言葉を伝えている。

フランスの大手スーパーマーケットチェーンルクレールのCEO、ミシェル・エドワール・ルクレール氏は、今回の新しい法律を歓迎するとしながらも「不要になった食品の回収や配送がスムーズに行われるようにするため、トラックや冷蔵庫を流通業者に提供するなどして、支援を行う必要がある」と語っている。

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イギリスもフランスから学ぶことができるだろう。2014年に発表されたレポートは、イギリスでは毎年430万トンの食品が余分に生産されているものの、飢えている人たちに寄付されるのは、そのわずか2%にすぎないと報告している。およそ370万トンの食品が、埋め立てや熱処理などの方法で処分されているのだ。

また、インディペンデント紙が掲載した、イギリスのフードバンク「Feeding Britain」の報告書によれば、2014年にイギリスのスーパーマーケットチェーンのモリソンは、納入が17分遅れたという理由で、約1万個のコーニッシュパスティ(ミートパイ)の受け取りを拒否したという。

一方で、イギリスにはフードバンクを利用するイギリス人が少なくとも50万人いると推定されている。

フランスが制定した今回の新しい法律には食品廃棄の問題を学校の授業に取り入れることも含まれており、企業もこの授業に関わることができる。

この記事はハフポストUK版に掲載されたものを翻訳しました。

[日本語版:佐藤卓/ガリレオ]

フードバンクに関する誤解
Foodbanks only give out unhealthy food(01 of10)
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Not true, say The Trussell Trust. They work with dieticians to design a nutritionally balanced food parcel, but crucially using non-perishable items that can last, unlike American food banks that giver users any old near-dated surplus food. (credit:Getty Images)
Foodbanks are there because people like free things(02 of10)
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This was the argument used by millionaire Lord Freud in the House of Lords. But \"people can’t just turn up asking for free food, they are referred by professionals\"\" says Chris Mould, executive chair of the Trust. \n\nIf someone turns up without a voucher, food bank staff put them in touch with relevant local agencies who can assess whether they need a voucher and signpost them to the right services. (credit:Getty Images)
The number of people helped by foodbanks is only growing because more are opening(03 of10)
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This is the defence that Cameron has oft used in Prime Minister\'s Questions. The number of people receiving emergency food is disproportionate to the number of new foodbanks opening: last year numbers helped by foodbanks increased by 170% whilst there was only a 76% increase in new foodbanks opening. (credit:Getty Images)
Foodbanks are doing a great job, so we shouldn’t be worried about the growth in numbers needing them(04 of10)
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Again, this is a common Tory refrain, and one recently examined in the Spectator. \nFoodbanks obviously don\'t dispute the first part but they are ‘deeply concerned’ by the growing numbers who are needing them. And many politicians are horrified. \n\"If you had told be at the beginning of my political career that I\'d be addressing this kind of problem when I was coming to the end of my career, I\'d have been gobsmacked,\" government poverty tsar Frank Field MP has said. (credit:Getty Images)
Foodbanks are used by people who are too lazy to work(05 of10)
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Over 50% of children living in poverty in the UK are from working households and many of the people helped by foodbanks are in work, with the rising cost of living combined with no rise in wages causing many to hit a crisis where they can’t afford to eat. (credit:Getty Images)
Supermarkets should give all their leftovers to food banks, including vegetables(06 of10)
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This was a refrain heard regularly last week as it emerged Tesco throws away two-thirds of its bagged salad. \n\nFirstly, small local food banks often cannot cope with storing perishables. \n\nAnd the Trussell Trust doesn\'t believe in giving people sub-standard, out-of-date food \"simply because they are poor,\" Mould says. Charity FareShare does work to redistribute surplus food from supermarkets and manufacturers to local charities. (credit:Getty Images)
Foodbanks are just part of the welfare system(07 of10)
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The Trussell Trust receives no government funding and foodbanks are not part of the welfare state. \n\nIn fact, their foodbanks are advised by head office against entering into contractual agreements with local authorities. (credit:Getty Images)
Foodbank usage is growing because Jobcentres can now refer to foodbanks(08 of10)
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This is the Department of Work and Pensions line.\n\n But this has been possible since 2011, so would not explain the latest drastic rise of foodbank use increasing by a third. \n\nAnd the Trussell Trust believes less than 3% of people visiting food banks are referred by Jobcentres. (credit:Getty Images)
Foodbanks are a bad idea because they create dependency and don’t address causes(09 of10)
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\"If people come to a foodbank more than three times in six months our system automatically flags this so that the foodbank manager can contact their social worker or the service that referred them to make sure that there is a plan in place to help their client break out of poverty,\" Mould says,\n\nThe Trust insists that the reality is that without foodbanks people go hungry, and they prevent people from turning to extreme measures such as shoplifting or rummaging through bins in order to eat. (credit:Getty Images)
Foodbanks are only growing because the media is obsessed with covering them(10 of10)
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The Trussell Trust is adamant that media coverage does not generate the need. Independent research shows that 1 in 5 mums regularly skip meals to feed their children in the UK today. Widespread evidence from a range of care professionals states that short term hunger is a deep and real problem in the UK. More foodbanks are opening because people are going hungry. (credit:Getty Images)

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