捨てられた270万トンの野菜を無駄にしない方法

アメリカでは年間で推定270万トンもの野菜や果物が、「形が悪い」という理由で捨てられている。この「形が悪い」農産物が捨てられる量を減らすプロジェクトがカリフォルニアを拠点として活動する「Imperfect」だ。

アメリカの環境保護団体「天然資源保護協議会」の報告書によると、アメリカでは年間で推定270万トンもの野菜や果物が、「形が悪い」という理由で捨てられている。これは全体の農産物の2割以上を占める量だ。

この「形が悪い」農産物の廃棄量を減らすプロジェクトがある。カリフォルニアを拠点として活動する「Imperfect」だ。農家から集めた形の悪い旬の野菜や果物を契約者の自宅に毎週配達するプロジェクトで、資金はクラウドファンディングで調達する。

2015年5月には目標金額3万5000ドルを達成し、2015年夏からカリフォルニア州のオークランドとバークレーでサービスを開始する予定だ。

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Courtesy of Imperfect.

このプロジェクトを通して、農家は本来なら廃棄していたはずの農作物から利益が得ることができる。また、届けられる野菜や果物は、店頭で売られているものに比べて3~5割ほど安いにもかかわらず味はまったく変わらないと保証されており、契約者にとっても利益になる。

プロジェクトを進めるクラウドファンディングのIndiegogoは「形の悪い野菜や果物を消費することで食品の廃棄量を減らすことができ、食品が腐る時に発生する温室効果ガスから環境を守ることができます」と、サイト内で説明している

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Courtesy of Imperfect.

Imperfectに似た取り組みは他にもある。たとえば、食品廃棄を減らすキャンペーンを展開しているEndFoodWaste.orgが手がけるプロジェクト「Ugly Fruit & Vegetables」は、形が悪く値段の安い農産物を提供する業者のリストをウェブサイトに掲載して、見た目が悪い農産物を世界規模で支援している。

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Courtesy of Imperfect.

私たちは子供の頃から「外見で中身を判断してはいけない」と教えられてきたが、これは食べ物にも当てはまる。形の悪い農作物は美味しい食事に変身する。スムージーの果物や、オムレツに入っている刻み野菜の元の形を誰が気にするだろう。

この記事はハフポストUS版に掲載されたものを翻訳しました。

[日本語版:湯本牧子/ガリレオ]

野菜と果物をもっと食べる方法
Puree Veggies (01 of10)
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Add cooked vegetable puree to soups and stews — you won\'t even taste the difference. (credit:Shutterstock)
Add Fruits And Veggies To Meals You Eat Every Day(02 of10)
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If you\'re a big fan of pasta dishes, pizzas or smoothies, try adding new fruits and vegetables at least once a week to some of these meals. (credit:Shutterstock)
Replace Your Pop With Juice (03 of10)
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Try replacing your pop with a juice beverage made from 100 per cent fruit juice at least once a week. Avoid any added sugars or preservatives by making your own. (credit:Shutterstock)
Add Veggies To Your Sauces (04 of10)
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The next time you\'re making pasta, add veggies like mushrooms, tomatoes and green pepper to your sauce. (credit:Shutterstock)
Look For Pre-Cut Fruit(05 of10)
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If you don\'t see yourself cutting up fruits every single day for snacks, buy pre-cut fruit or fruit bowls instead. (credit:Shutterstock)
Buy Canned Foods As Well (06 of10)
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Again, don\'t feel like cutting? Buy canned fruits and veggies that don\'t have added preservatives. Look out for the sugar content, though. (credit:Shutterstock)
Replace Desserts With Sweet Fruits (07 of10)
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If you\'re used to eating something sweet after every meal, try sweet fruits like mangoes or strawberries for dessert instead. (credit:Shutterstock)
Add More Veggies To Your Sandwich (08 of10)
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If you\'re looking for ways to bulk up your sandwich, try adding avocado or red bell peppers. (credit:Shutterstock)
Get More Veggie Sides (09 of10)
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If you tend to eat out a lot, try replacing your typical order of soup or French fries for something healthier like veggies, like edamame. (credit:Shutterstock)
Go Local (10 of10)
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If you live near a local food market or farm, try picking up some veggies or fruits yourself. Talking to vendors will give you insight on how these fruits and veggies are actually grown. Alternatively, organic food boxes can be delivered to your home in the winter months. (credit:Shutterstock)

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