「泣ける」と評判のアニメCM マルコメ広報部に制作秘話を聞いてみた

マルコメ「料亭の味 たっぷりお徳 母と息子篇」のアニメCMが「泣ける」とネット上で話題となっている。
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マルコメ「料亭の味 たっぷりお徳 母と息子篇」のアニメCMが「泣ける」とネット上で話題となっている。

ストーリーは、新社会人となった息子が、故郷の母親から送られてきたダンボールに入った味噌を見て「こっちでも買えるって......」と呆れながらも、母の思いが心に染みる......という内容。

ネット上では「マルコメCMが泣かしにかかってる」「そういや、ウチのお袋さんもよ~く送ってくれてたな~」など、共感のコメントが寄せられている。

このCMの制作裏話を、マルコメ株式会社・広報部に聞いてみた。

担当者は、CMのコンセプトについて「味噌にはお腹を満たすだけではない、日本人が古くから培ってきた"あたたかさ"が、ぎゅっと詰まっていると思うのですが、この情緒的な価値が家族のつながりにも通じます」と語り、ストーリーは「実体験にもとづく親子の話」を元にできあがったと明かしてくれた。

アニメCMになった理由については「『たっぷりお徳シリーズ』という商品の特性とブランドの世界観を、一番効果的に伝えられる方法」としている。なお、このアニメ制作を担当しているのは新進気鋭の注目スタジオ「スタジオコロリド」。スタジオコロリドが選ばれた理由は「細かな描写、タッチといった表現性が、今回描きたかったストーリーに合うのではないかと考えました」とのこと。

また、同担当者によると「CM化の前に、流通各社様に向けた新商品発表会の場で流す短編ムービー(現在WEBでも公開中)も制作し、各方面からあたたかいお言葉をいただくことができました。この映像に関わってくださった全てのスタッフの方に感謝しております」と語り、大きな手ごたえを感じている様子だった。

ちなみに、「秋編」も制作予定で、今度は「父と娘の言葉にはしづらい絆」を描写するつもりだという。制作には引き続き「スタジオコロリド」の名前が挙がっているそうなので、こちらの新作にも期待したい。

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How To Use Miso
Sauce Thickener(01 of06)
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Whether you\'re making a pan sauce to serve alongside meat or cooking a stew or ragu, miso works as a flavorful thickener. Simply stir it into the sauce near the end of cooking and it will add lots of flavor (so, no need for salt) and enrich the viscosity of the sauce.\r\n\r\nRecipes:\r\nMixed Mushroom Ragout\r\nPork Medallions with Miso-Mushroom Sauce (credit:David Malosh/Food & Wine)
Stir-Fry Sauce(02 of06)
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Using miso paste in stir-fry sauces is a natural addition. Combined with vinegar, soy sauce or other Asian condiments, the miso paste will help create a thick and sticky coating for meat and/or vegetables. \r\n\r\nRecipes:\r\nMiso-Ginger Chicken and Cabbage\r\nMiso Chicken Stir-Fry (credit:Kana Okada/Food & Wine)
Glaze(03 of06)
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Use miso paste to glaze meat, fish or even vegetables. Once it\'s mixed with oil, vinegar, soy sauce or other condiments, simply brush the glaze mixture onto the protein or vegetables and you\'re ready to grill or broil. The glaze works exceptionally well on beef, chicken, fish, eggplant, squash or zucchini. Also try the glaze also on cooked peas or carrots.\r\n\r\nRecipes:\r\nGrilled Beef-Tenderloin Skewers with Red-Miso Glaze\r\nBroiled Salmon with Miso Glaze\r\nMiso-Glazed Peas and Carrots (credit:Tina Rupp/Food & Wine)
Breading Or Dipping Sauce(04 of06)
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A classic way to use miso in Asian recipes is in dipping sauces, which are great for enjoying vegetables or even chicken tenders. But you could also use miso as a breading (like in this recipe) because the miso mixture helps the breadcrumbs adhere. Try the breading on vegetables, chicken or fish. For best results bake.\r\n\r\nRecipe:\r\nPank-Crusted Asparagus Spears (credit:EatingWell)
Poultry Rub(05 of06)
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Since miso is so flavorful and salty, why not use it as a rub? Use it on chicken or turkey (as in this recipe) and rub the paste mixture under the skin -- it will flavor the meat exceptionally well.\r\n\r\nRecipe:\r\nRoasted Garlic and Meyer Lemon-Rubbed Turkey (credit:EatingWell)
Salad Dressing(06 of06)
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Add lots of flavor to salads with dressings and vinaigrettes made with miso. Just add a spoonful or two of miso paste to your usual olive oil and vinegar mixture, but for extra tang use rice or cider vinegar.\r\n\r\nRecipes:\r\nGinger-Miso Tofu Dressing\r\nSnow Pea and Carrot Salad with Miso-Tamari Dressing\r\nAsian Chicken Salad with Sesame-Ginger Vinaigrette (credit:Frances Janisch)